Fazin - kaj je to?

Je imel kdo že težave, če je pojedel preveč stročnic? Ali pa, če niso bile dobro skuhane? Vzrok lahko tiči tudi v fazinu. To je za človeka strupen glikozid, beljakovina, ki se v različnih količinah nahaja v lupini surovih stročnic (fižol, grah, leča).

S segrevanjem se ta beljakovina uniči, saj se ji struktura tako spremeni, da za človeka ni več strupena. Zato je priporočljivo, da stročnice pred uporabo namočimo, najbolje kar preko noči. Po namakanju pa vodo odlijemo in jih skuhamo. Nekateri priporočajo namakanje in kuhanje ob prisotnosti alg, kar naj bi še olajšalo njihovo prebavo.

Po 15 do 20 min kuhanja se fazin popolnoma uniči, vendar je priporočljivo, da pred nadaljno uporabo vodo zopet odlijemo. Pri kaljenju stročnic pa žal fazin še vedno ostane nespremenjen, zato je kalčke pred uporabo priporočljivo na kratko blanširati (seveda, če ugotovite, da vam surovi povzročajo težave).

Nekateri lahko na fazin razvijejo tudi intoleranco, ki se da uspešno odpraviti s pomočjo bioresonance.