Tibetanske vaje pomlajevanja

vrelec mladostiKnjiga Petra Kelderja nam je razkrila skrivnost “vrelca mladosti”, ki jo je tisočletja hranil tibetanski samostan v odročnem delu Himalaje.

Pet tibetanskih vaj ali pet obredov pomlajevanja so preproste telesne vaje tibetanskih menihov. Tisočletja jih že izvajajo kot rituale in so del njihove tradicije, ki se prenaša iz roda v rod. Vsi so poskočni in mladostnega videza, med njimi ni opaziti starcev; s pomočjo teh vaj in z zdravo prehrano so sposobni zaustaviti ali vsaj upočasniti proces staranja.

Tibetanske vaje pomlajevanja nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo, naše telo pa postaja vse bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi. Te vaje lahko pomagajo vsakomur, ki jih izvaja redno, da se bo počutil veliko mlajšega in zdravega in bo tak tudi videti.

Vaje izvajamo zjutraj, ko je naše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno. Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Vaditi moramo redno, če se da, na tešče, ali pa pred tem popijemo kozarec (mlačne) vode.

Poslušajte svoje telo in število izvajanj uskladite s svojimi sposobnostmi. Naj vam ne bo žal jutranjega časa in si res vzemite nekaj časa zase. Dovolj bo tudi 15 min na dan, da se bodo kmalu poznali rezultati dobrega počutja. Prvi teden izvajajte vajo trikrat, drugi petkrat in tako naprej do enaindvajsetkrat (če vam ustreza, lahko več tednov vadite po 5x ali 7x ali 9x). 


1. VAJA VRTENJE (ENERGIJA) - Sem poln energije 

1-obred

S to vajo pospešimo pretok energije v telesu.
Stojimo sproščeno in umirjeno, roke iztegnemo v odročenju, prsti so skupaj, stopala pa v širini ramen.
Zavrtimo se v smeri urinega kazalca. Ne vrtite se v nasprotni smeri in ne pretiravajte z vrtenjem.

2. VAJA (ZRAK) - Moj um je čist in umirjen 2-obred

Ležimo na hrbtu na ravni in trdi podlagi.
Dlani položimo poleg nog na tla.
Vdihnemo, hkrati dvignemo noge (če vam ne gre takoj z iztegnjenimi nogami, jih pokrčite v kolenu) in glavo čimbolj približamo prsim.
Zadržimo dih, nato pa glavo in noge med izdihom počasi spuščamo.

3. VAJA (VODA) - Sem prilagodljiv in dojemljiv 3-obred

Sedimo na peti ali klečimo na tleh s spodvitimi prsti na nogah, hrbtenica je vzravnana, dlani pa položimo na ritnici.
Med vdihom počasi potiskamo glavo in vrat kolikor mogoče nazaj in zadržimo dih.
Med izdihom počasi položimo glavo na prsi.

4. VAJA (ZEMLJA) - Sem močan in uravnotežen 4-obred

Sedimo na tleh, stopala so v širini bokov, dlani na tleh ob stegnih, glava pa na prsih.
Vdihnemo in hkrati dvignemo telo naprej in gor, glavo potisnemo močno nazaj in napravimo most.
Za trenutek zadržimo dih, potem pa se, med izdihom, usedemo v prvotni položaj.

5. VAJA (OGENJ) - Sem pozitiven in motiviran 5-obred

Telo je v loku naslonjeno na iztegnjene roke in spodvite prste na nogah.
Med vdihom se opremo na roke in noge (pete ostanejo na tleh), visoko dvignemo medenico, naslonimo glavo na prsi in zadržimo dih.
Med izdihom se spustimo in glavo potisnemo čimbolj nazaj.

 

Nasvet

Vajam lahko tudi sami dodate kakšen položaj, v katerem se počutite dobro. Posebej ženskam je priporočljivo, da na koncu dodate položaj "mačke", saj je to izredno dober položaj za medenico in križ, kar je pogosto velik problem žensk. Tudi pri tem morebitnem dodatnem položaju morate biti pozorni na dihanje. Dihajte tako, kot ste se v tem položaju naučili oz. kakor sicer dihate pri izvajanju tega položaja, in ga pač ponovite tolikokrat kot pred tem pet tibetanskih vaj.

Po zaključku vaj se vsaj za nekaj trenutkov ulezite na tla in se popolnoma sprostite. Če boste redno vadili vsaj mesec dni in začeli tudi na druge načine skrbeti za svoje telo, boste kmalu opazili prve spremembe na telesu. Začeli boste izgubljati odvečno težo, telo bo dobivalo skladnejšo obliko, počutili se boste prenovljeni in okrepljeni.

Opozorilo

Zgodi se, da se med vajami lahko počutite oslabljeni (šibki), vam je slabo, dobite vrtoglavico, povečan pritisk v glavo in očeh, in podobno. Običajno so to le znaki, da se je nekaj v vas zganilo; kar občutite je le povečan pretok moči/energije, ki je telo ni vajeno, zato reagira. V takih primerih opravljajte vaje počasi, več mesecev samo po 3 ponovitve, pred vajami in po njih se tuširajte z izmenično hladno/toplo vodo (ne mrzlo/vroče – prevelik šok za telo!) in pred vajami ne jejte. Vztrajajte.

V primeru, da pride že takoj do zelo slabega počutja, bolečin ali bolezenskih znakov, z vajami nemudoma prenehajte.

Vir:

Peter Kelder: Vrelec mladosti (dopolnjena izdaja) 2012